Το Βαγονάκι των ΑΜΕΑ μπροστά από τον Άγιο Νικόλαο

Μ
ε αφορμή την ανάρτηση που είδα σε ένα blog και αφορά το βαγονάκι μπροστά στον Άγιο Νικόλαο στον Βόλο που πουλάει χειροτεχνήματα από άτομα με ειδικές ανάγκες ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω σε αυτόν τον κύριο/α.
Φίλε/η μου σέβομαι απόλυτα το δικαίωμά σου να γράφεις ότι θες, το ίδιο κάνω κι εγώ άλλωστε, όμως υπάρχει και η άλλη άποψη.
Είμαι από αυτούς που το συγκεκριμένο βαγονάκι το αγαπάω. Πρώτον γιατί σπάει την μονοτονία των πόλεων με το ίδιο στυλ παντού, πεζόδρομους, πάρκα κλπ. Δεύτερον τα ξεφούσκωτα λάστιχα που τόσο σε ενόχλησαν εμένα δεν με ενοχλούν καθόλου γιατί δηλώνουν ακριβώς ότι το βαγονάκι δεν θα φύγει από την θέση του. Τώρα αν εσένα σε ενοχλούν τόσο μπορείς να γίνεις ενεργός πολίτης να πάρεις από ένα βενζινάδικο αυτό το φορητό εργαλείο που έχει αέρα και να πας να τα φουσκώσεις. Δεν νομίζω ότι θα σου πει κανένας τίποτα γιατί από τον Δήμο μην περιμένεις και πολλά.
Γνωρίζω ένα άτομο που δουλεύει εκεί μέσα που είναι ΑΜΕΑ και ξέρω πόσο δυσκολεύεται στον συγκεκριμένο χώρο για να προωθήσει τα συγκεκριμένα χειροτεχνήματα. Κατά καιρούς μου έχει κάνει δώρα από αυτά τα έργα, και είναι πολύ όμορφα, και με μεγάλη συναισθηματική αξία για μένα. Το καθεστώς που δουλεύει (συμβασιούχος κλπ) μάλλον δεν με αφορά. Όσο αν φεσώνεται ο Δήμος προσφέροντας ανθρωπιστικό έργο, του εύχομαι ολόψυχα αν είναι να χρεοκοπήσει να το πάθει γι αυτόν και μόνο το λόγο δηλαδή, σπαταλώντας τα λεφτά του για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Όσο για την αναφορά σου σχετικά με το αν τα προϊόντα είναι κινέζικα, φαντάζομαι ότι σε επίπεδο πρώτων υλών (χάντρες, τούλια κλπ) τα περισσότερα σίγουρα θα είναι. Μήπως και γι αυτό έχεις άποψη; Υπάρχουν καλύτερα υλικά Ελληνικά και δεν προτιμήθηκαν από τα παιδιά γιατί αν όντως είναι έτσι και το έχεις ψάξει να τους τα προτείνεις, φαντάζομαι θα σε ακούσουν.
Υπάρχει και ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση από μια κυρία που μάλλον γνωρίζει περισσότερα γι αυτό το θέμα που λέει:
Ανώνυμος είπε...
Αγαπητε/η V.K. Η αναρτηση σου ειναι εντελως ατοπη...Αν ηθελες να το ψαξεις πριν κανεις αυτο το σχολιο με το ΔΟΥΚ, θα μαθαινες οτι τα προϊοντα που πωλουνται σε αυτο το βαγονι ειναι φτιαγμενα απο τα ΑΜΕΑ που συμμετεχουν χρονια στο προγραμμα του ΔΟΥΚ για δημιουργικη απασχοληση των ατομων με ειδικες αναγκες... Ενα τηλεφωνημα ειναι.. (ή ακομα καλυτερα, μια επισκεψη στο κεντρο δημιουργικης απασχολισης του ΔΟΥΚ στα Παλαια)...Ελενα Κ.




Tέλος μια συμβουλή στο www.thisisvolos.gr. Όταν αναδημοσιεύετε από blog ψάξτε το λίγο καλύτερα ή δημοσιεύστε και τα σχόλια που υπάρχουν αν υπάρχουν, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάζουμε ότι να ναι (Την συγκεκριμένη ανάρτηση σε σας την πρωτοείδα).

Ακολουθεί η επίμαχη ανάρτηση από το adena.

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010


Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού , και στο Βόλο.

Το τραίνο που δεν σφύριξε (ούτε κλέφτικα) ποτέ... 
"Καθημερινά δρομολόγια ζωής" γράφει στην νούγια του το βαγόνι,  παρκαρισμένο εδώ και πολλάαα χρόνια στο πεζόδρομο μπροστά από την Μητρόπολη του Βόλου. Υποτίθεται ότι πουλάει "προϊόντα", που κατασκευάζουν άτομα με ειδικές ανάγκες (all the way from China!).

Δέχονται (ποιοί άραγε?) γράφει,  παραγγελίες γάμων & βαφτίσεων. Η απορία μου  δεν είναι  το αιώνιο (προσχεδιασμένο)αγκυροβόλημα. Το αιρκοντίσιον και τα ξεφούσκωτα λάστιχα  άλλωστε δεν προμηνύουν κανένα δρομολόγιο, ούτε στο απώτερον μέλλον.
Προβληματίζομαι όμως αν οι υπάλληλοι του Δήμου που εργάζονται εντός του βαγονιού (που δεν γνωρίζω αν είναι μόνιμοι η  αόριστοι συμβασιούχοι ,) αν ...
βάζουν  φέσι στα  (αρνητικά)  οικονομικά  του Δήμου, η "Δημοτική" επιχείρηση αποφέρει κέρδη (και για ποιόν)?.
Σίγουρα όχι για τα ΑΜΕΑ...

3 σχόλια:

Nassis είπε...

Ευχαριστώ το www.thisisvolos.gr που έβαλε τα πράγματα στην θέση τους με την αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης.

Ανώνυμος είπε...

Μια διευκρινηση μονο για τον ανωνυμο/η ανιδεο/η. Οι υπάλληλοι που εργαζονται στο βαγονι αυτο δεν ειναι υπαλληλοι του Δημου, ειναι ΑΜΕΑ, τα ιδια τα παιδια που κατασκευαζουν τα προϊοντα, κ τα εσοδα πηγαινουν σε αυτα τα ατομα. Η μονη εμπλοκη του Δημου ειναι η παραχωρηση του χωρου της Πλατειας κ ουδεμεια αλλη. Ουτε φεσονεται ουτε τιποτα, κ πριν οποιοσδηποτε θελει να δημοσιευσει την αποψη του καλο ειναι να το ψαχνει λιγο.

Ηλιάνα είπε...

Είναι γεγονός ότι σ' αυτό το χώρο εργάζονται τα ίδια τα ΑΜΕΑ και μάλιστα αφιλοκερδώς, χωρίς να εισπράττουν τίποτα από κανένα Δήμο και από καμιά Υπηρεσία. Τα έσοδα τα μοιράζονται μεταξύ τους και η όλη προσπάθεια αυτή έγκειται στην καλή θέληση και τη σωστή οργάνωση των εκπαιδευτών τους, που την όποια αναπηρία τους την προώθησαν σε έναυσμα δημιουργικότητας. Από κει και πέρα, όντως το βαγονάκι κάνει καθημερινά δρομολόγια ζωής και σίγουρα η θέση του μπροστά στον Αγ. Νικόλαο σηματοδοτεί την αφετηρία για μια καινούρια πορεία ζωής. Δεν θα έπρεπε λοιπόν κανένα να τον ενοχλεί η παρουσία του εκεί, αλλά καλό θα ήταν όλοι να είχαν ανέβει αυτή τη μεταλλική σκάλα, να είχαν μπει στο κλιματιζόμενο κατά τα άλλα βαγονάκι με τα ξεφούσκωτα λάστιχα και να είχαν αφήσει έστω και ένα ευρώ, ως φόρο τιμής και μόνο για τα παιδιά αυτά, που έχουν το θάρρος και το κουράγιο να ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Με το ίδιο θάρρος και το ίδιο κουράγιο που απέναντι ακριβώς στήνουν την πραμάτεια τους έγχρωμοι μετανάστες και που το καλοκάγαθο και καλοπροαίρετο κατά τα άλλα καταναλωτικό κοινό της πόλης μας, τους τιμά.

Next previous home