MSF - Λιβύη: Δεύτερη μεταφορά τραυματιών μέσω θαλάσσης


Λιβύη-Δεύτερη μεταφορά τραυματιών μέσω θαλάσσης
Αν και οι σφοδρές συγκρούσεις καθιστούν την περιοχή σχεδόν απροσπέλαστη για την ανθρωπιστική βοήθεια, οι ΓΧΣ καταφέραμε να μεταφέρουμε για μια ακόμη φορά με πλοίο 99 άτομα μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 64 τραυματίες πολέμου και 35 συνοδοί από τη Μισράτα. Τα άτομα μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ζαρζίς, στην Τυνησία όπου και τος παρέχεται ιατρική περίθαλψη. «Με τους τελευταίους σοβαρούς βομβαρδισμούς στη Μισράτα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα νοσοκομεία πρέπει να δώσουν εξιτήριο σε κάποιους ασθενείς πριν ακόμη ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τους νέους τραυματίες που καταφθάνουν. Πολλοί από αυτούς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ιατρικές δομές», δήλωσε ο Δρ. Μόρτεν Ρόστρουπ, γιατρός των ΓΧΣ που βρισκόταν στο πλοίο.
Διαβάστε περισσότερα για την δράση των ΓΧΣ στη Λιβύη


Πακιστάν-πλημμύρες: Κοντά στα θύματα των φονικών πλημμυρών

Ακτή Ελεφαντοστού - Μαρτυρία από την πρώτη γραμμή δράσης
«Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες είναι η εικόνα που άφησαν οι βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή Ντεκουέ, δυτικά της χώρας. Στο νοσοκομείο Μπανγκόλο μια χειρουργική ομάδα των ΓΧΣ περιέθαλψε τραυματίες. Στις 28 Μαρτίου η μεγάλη επίθεση είχε ήδη αρχίσει. Οι πρώτοι που έφτασαν ήταν ελαφρά τραυματισμένοι…Μετά έφτασαν δυο τεράστια φορτηγά μεταφέροντας πολλούς ασθενείς…». Ομάδες των ΓΧΣ προσφέρουν θεραπεία στον καταυλισμό Ντεκουέ που φιλοξενεί πλέον περίπου 28.000 άτομα. Τις τελευταίες εβδομάδες η ομ! άδα εξετάζει καθημερινά πάνω από 200 άτομα τα περισσότερα από τα οποία εμφανίζουν προβλήματα αναπνευστικά και διάρροιας κυρίως λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης.
Περισσότερες μαρτυρίες από την πρώτη γραμμή δράσης

25 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας
Ινδία-αντιμετωπίζοντας ένα ακόμη επείγον

Επανάσταση στη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας! Ενθαρρύνοντας την αναθεώρηση οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση ασφαλέστερου και αποτελεσματικότερου φαρμάκου στην αντιμετώπιση σοβαρής ελονοσίας σε παιδιά, οι ΓΧΣ απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για την άμεση υιοθέτηση της νέας θεραπείας. Η Veronique De Clerck, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στην Ουγκάντα τονίζει «Αν και δύσχρηστη και επικίνδυνη ουσία, η κινίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας. Είναι ώρα ν! α της πούμε αντίο. Έχουμε πλέον στη διάθεση μας ένα φάρμακο, το αρτεσουνέιτ, που σώζει περισσότερες ζωές, είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό από την κινίνη».
Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα θεραπεία και ολόκληρη η αναφορά των ΓΧΣ

Ινδία-αντιμετωπίζοντας ένα ακόμη επείγον
Ποδοσφαιρικός αγώνας για τους ΓΧΣ
Αγωνίστηκαν πολλοί, νίκησε μόνο η ανθρωπιστική δράση. Ο ετήσιος ποδοσφαιρικός αγώνας, που είναι πλέον θεσμός, δόθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας ανάμεσα σε μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου και ανερχόμενους ποδοσφαιριστές για την ενίσχυση των ΓΧΣ. Οι Κρ. Βαζέχα, Στρ. Αποστολάκης, Λ. Βύντρα, Αλεξ. Τζόρβας, Γρηγ. Γεωργάτος, Π. Καφές κα επικράτησαν με 4-3 της ανερχόμενης ομάδας του Α.Ο. Αστέρα Μαγούλας μπροστά σε ένα ζεστό και ενθουσιώδες φίλαθλο κοινό. Η Διευθύντρια του τμήματος Ανεύρεσης Πόρων των ΓΧΣ, Μαρία Νομικού, δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα «Νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και συγκινημένοι από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου και όλων των παραγόντων που βρέθηκαν σήμερα κοντά μας. Η ηθική και οικονομική υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών μας δίνουν δύναμη ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ώστε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε όσους μας έχουν πραγματικά ανάγκη».
Διαβάστε περισσότερα για τον αγώνα
Πακιστάν-πλημμύρες: Κοντά στα θύματα των φονικών πλημμυρών
Μια ιστορία comic… χωρίς σύνορα
Μια πρωτότυπη διάσταση πήρε η δράση των ΓΧΣ στο Comicdom Con Athens 2011, το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comic. Η δράση, οι εθελοντές και οι υποστηρικτές του έργου μας ζωντάνεψαν μέσα από τα εμπνευσμένα σχέδια του εικονογράφου Κώστα Κυριακάκη. Πάνω από 6.000 άτομα έφυγαν με το ευρηματικό comic story στα χέρια τους και πολλές πληροφορίες γύρω από το έργο της οργάνωσης.

Πακιστάν-πλημμύρες: Κοντά στα θύματα των φονικών πλημμυρώνΗ τέχνη σύμμαχος στη μάχη ενάντια στον παιδικό υποσιτισμό
Η βασίλισσα των τραγωδιών, η “Αντιγόνη”, ανέβηκε για πρώτη φορά ως όπερα, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Αμερικανού σκηνοθέτη Lee Breuer, με στόχο την υποστήριξη των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση του παιδικού υποσιτισμού. Η παράσταση ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία του κου Θεόδωρου Στάθη, δημιουργού της όπερας Αντιγόνη, με όραμα να συγκεντρωθούν χιλιάδες γεύματα για υποσιτισμένα παιδιά. Την παράσταση έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος ΠαπούλιαÏ! ‚, ενώ τη διοργάνωση της ανέλαβε η Εταιρία Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ίμερος». Οι ΓΧΣ ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές και τους χορηγούς της παράστασης που παρακολούθησαν πάνω από 1.000 θεατές υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δράση μας.

@msfgreece Ακολουθήστε μας στο Twitter
Βρίτε μας στο Facebook
στηρίξτε μαςσυμμετοχή σε αποστολήmsf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home