ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ


Σήμερα Κυριακή τελειώνει και ο μήνας, άρα θα μαγειρέψω κάτι σπέσιαλ. Και λέμε σπέσιαλ γιατί λεφτά δεν υπάρχουν όμως όλα τα υλικά γι αυτό το φαγάκι υπάρχουν (ευτυχώς), αν μαζευτούν τα ψιλά και πάρουμε και κανένα κρασάκι θα γίνει μεγάλο γευστικό πανηγύρι. Έχω και μια σπέσιαλ βαρελίσια φέτα Τρικάλων, απαραίτητο αξεσουάρ για τα Φασόλια, οπότε είμαι άρχοντας μέσα στη κρίση και την αφραγκία που την συνοδεύει. Ακολουθείστε τις οδηγίες και θα φάτε βασιλικά και θα κάνετε και αποτοξίνωση από τα κρέατα που κάποιοι μπορεί να τρώτε ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι σε λίγο αυτοί θα εκλείψουν και η διατροφή μας θα επανέλθει στις παλιές καλές μεσογειακές συνήθειες, με πολλά όσπρια δηλαδή και τέτοια. Το σίγουρο είναι ότι στη πρώτη φάση της κρίσης η υγεία μας θα ωφεληθεί. Για την επόμενη φάση της δεν ξέρω. Το καθόλου φαγητό κάτι ινδοί γκουρού νομίζω το καταφέρνουν, μπορεί να χρειαστεί να τους καλέσουμε να μας κάνουν σεμινάρια ...



ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Υλικά:

½ κιλό φασόλια γίγαντες (ένα σακουλάκι)

1 κρεμμύδι

ντοματοχυμός ή ντοματοπελτές ή ντοματάκια ή 2-3 ντομάτες (αν σας φτάνουν τα λεφτά για ντομάτες ορίτζιναλ)

½ φλυτζάνι λάδι (και λιγότερο ίσως)

μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεψυρίζουμε και πλένουμε με 2-3 νερά τους γίγαντες και τους βάζουμε να μουλιάσουν από το βράδυ.

Τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό να τους σκεπάζει καλά. Η φωτιά είναι δυνατή στην αρχή,μόλις αρχίσει η βράση χαμηλώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για καμιά ώρα περίπου με μισόκλειστο καπάκι. 

Ελέγχουμε μην τυχόν και εξατμιστεί το νερό (μην κάψουμε και την κατσαρόλα).

Μετά τη μία ώρα (ή και παραπάνω, αν δεν είστε και πολύ σίγουροι για το ότι έβρασαν), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 αέρα.

Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα σουρωτήρι και τους ξεπλένουμε με κρύο νερό και βγάζουμε ό,τι φλούδι έχουν βγάλει. Τους αδειάζουμε στο ταψί.

Περνάμε το κρεμμύδι από τον τρίφτη ή το μούλτι (εγώ παραλείπω τελείως το κρεμμύδι) και το ρίχνουμε στο ταψί μαζί με ντοματοχυμό (περίπου 1/2 πουμαρό) ή ό,τι ντοματοειδές επιλέξουμε τελοσπάντων, το λάδι, λίγο αλάτι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σκεπάζουμε με νερό ΖΕΣΤΟ ώστε να αρχίσει αμέσως το βράσιμο.
Οι γίγαντες είναι έτοιμοι μόλις πιούν το νερό, μείνουν με λίγη σάλτσα και δεν είναι πολύ στεγνοί.

Παρατηρήσεις:

Μην βάλετε πάρα πολύ νερό στο ταψί γιατί θα κάνει ώρες να το πιεί. Καλύτερα είναι να δοκιμάσετε και αν είναι ακόμα σκληροί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα (φυσικά ζεστό για να μην διακόψετε τον βρασμό).
Υπάρχει κόσμος που φτιάχνει τους γίγαντες λες και φτιάχνει φασολάδα φούρνου: βάζει και καρότα. ΝΤΡΟΠΗ και αίσχος έχω να πω εγώ. :-)

Σερβίρεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με φέτα (όπως σ'εκείνη την απαράδεκτη διαφήμιση φέτας που συνομιλούν οι γίγαντες για τη φέτα σα μπάκουρες που είδαν γυναίκα).


Καλή επιτυχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home