Ελύτης: Το τρελοβάπορο

Το τραγούδι είναι αλληγορικό. Τρελοβάπορο είναι η Ελλάδα, που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο. Το τρελοβάπορο - Ελλάδα κατορθώνει πάντοτε να συνεχίζει το ταξίδι του και να ξεπερνά κάθε δυσκολία.



Τρίζουν τα κόκαλα του Ελύτη για το που κατάντησε το τρελοβάπορο με τον καπετάν Τζέφρυ και τον λοστρόμο Θοδωράκη, τι να πεις και για το 300μελές πλήρωμα. Πήραν και από το κατάρτι τον ήλιο τον ηλιάτωρα και κρεμάσαν μια πράσινη μαλακία και πάμε λέει τώρα.
Στον δρόμο απακαλύφθηκε ότι πλοιοκτήτες δεν είναι μόνο οι επιβάτες του πλοίου όπως αρχικά νομίζανε αλλά και κάποιοι άλλοι, λαμόγια μεγαλοεφοπλιστές που μόλις οι δουλειές τους άρχισαν να μην πηγαίνουν πολύ καλά σκέφτηκαν να ρίξουν το καράβι σε ξέρα να βουλιάξει και να τα αρπάξουν από τις ασφαλιστικές για να ξελασπώσουν.
 
Δώσανε εντολή στον καπετάν Τζέφρυ και στο πλήρωμα λοιπόν να βρουν μια ωραία ξέρα να το κοπανήσουν να βουλιάξει και να φάνε και το μερίδιο των άλλων πλοιοκτητών που θα πνιγούν και μην τους  είδατε. Τάξανε στον καπετάν Τζέφρυ και στο πλήρωμα μια γενναία αμοιβή και την υπόσχεση ότι μόλις κοπανήσει το τρελοβάπορο στην ξέρα θα ρθει ελικόπτερο να τους πάρει και θα χουν κι ένα γερό κομπόδεμα και δουλειά στα άλλα καράβια της εφοπλιστικής εταιρίας.
Στο δρόμο κάτι στραβοτιμονιές εδώ κάτι στραβοτιμονιές εκεί, οι επιβάτες πλοιοκτήτες άρχισαν να ανησυχούν. Βρε που πάμε λένε τρελάθηκε ο καπετάνιος και σιγά σιγά με τα πολλά την ψυλλιαστήκαν την δουλειά και του λεν ώπα κράτει η μηχανές. Αυτός όμως τον χαβά του. Βάζει τον λοστρόμο να πείσει τους επιβάτες πως ο καπετάνιος είναι ο καλύτερος και τέτοια. Αυτοί δεν ψήνονται, ο λοστρόμος Θοδωράκης να τους βρίζει όταν δεν μπορεί να τους πείσει τέλος πάντων μαλλιά κουβάρια γίνανε. 
Οι επιβάτες που είναι πια πολιτισμένοι, όχι όπως παλιά που θα τους πέταγαν, οπωσδήποτε στην θάλασσα προσπαθούν να πείσουν τον καπετάν Τζέφρυ βρε καλέ μου βρε χρυσέ μου κι εμείς πλοιοκτήτες είμαστε πέτα την γαμημένη την πρασινάδα από το κατάρτι να σηκώσουμε την πειρατικήν να δούμε και πάλι τον ήλιο τον ηλιάτωρα. Χαμπάρι αυτός βάζει μαζί με τον αγριολοστρόμο κι ένα 2ο μηχανικό ονόματι Χυμένο τον λένε δεν θυμάμαι . Α Χυτήρη, τον θυμήθηκα, να λέει άλλες χαζομάρες ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα και άλλα τέτοια κουλά λες και δεν έχει ολόκληρη θάλασσα να ψαρέψουν και να φάνε.
Για να μην τα πολυλογώ η ιστορία είναι σε εξέλιξη και ποιος να ξέρει τι θα γίνει. Το θετικό είναι ότι οι επιβάτες είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις  μηχανές και να το πάνε αργά αργά με τα κουπιά αλλά με ασφάλεια και να ψήσουν τον καπετάν Τζέφρυ που είναι ότι καλύτερο από καπετάνιος, ξέρετε τι να τα λέω, ναυτοσύνη πάππου προς πάππου και στην ανάγκη κάναν άλλο από τους μαθητευόμενους. Στην χειρότερη θα εκπαιδεύσουν κάνα επιβάτη που δείχνει κλίση στην ναυτοσύνη και δεν έχει νταραβέρια με τους μεγαλοεφοπλιστές. 
Για την τύχη του λοστρόμου δεν ξέρω γιατί είναι πολύ φαγανός τα τρόφιμα έχουν σχεδόν τελειώσει και αυτός δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος να κάνει λίγο κράτει  στην μάσα. Άσε που έχει ξεπλατίσει και τους κωπηλάτες να τον κουβαλάνε. Προσωπικά στην θάλασσα τον βλέπω αν δεν αλλάξει. Τώρα για το τρελοβάπορο όλοι είναι περίεργοι να δουν την τύχη του γιατί αν και παλιό έχει περάσει από πολλές φουρτούνες και τά βγαλε πέρα. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι παραπάλιωσε, σάπισε και θα φουντάρει. Θα δείξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home